Πληροφορίες για την Κεφαλονιά

Πληροφορίες
'Boat at Turtle Beach' - Κεφαλονιά
'Boat at Turtle Beach' - Attribution: Andrew Clarke

Η Κεφαλονιά είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το μεγαλύτερο του Ιονίου Πελάγους. Έχει συνολική έκταση 786 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η ακτογραμμή της έχει μήκος 254 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 35.801 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού κατοικούν στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι.

Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα του νησιού, ενώ το Ληξούρι και η Σάμη είναι οι άλλες δύο μεγαλύτερες πόλεις. Ο ανταγωνισμός με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου Πελάγους και η διαμάχη ανάμεσα στο Αργοστόλι και το Ληξούρι αντιμετωπίζονται με χιούμορ από τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μαζί με την Ιθάκη ανήκει στη διοικητική περιφέρεια της Κεφαλονιάς.

Ο θρύλος λέει ότι η Κεφαλονιά πήρε το όνομά της από τον μυθικό Κέφαλο ο οποίος έγινε βασιλιάς του νησιού κατά την αρχαία εποχή. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το όνομα προέρχεται από τη λέξη 'κεφάλι'. Τα περισσότερα επώνυμα κεφαλονίτικης προέλευσης τελειώνουν σε -ατος, ενώ τα περισσότερα χωριά έχουν κατάληξη -ατα.

Το τοπίο της Κεφαλονιάς όπως και η γεωμορφολογία διαφέρουν κατά πολύ από τα υπόλοιπα Επτάνησα. Το έδαφος είναι πλούσιο σε ασβεστολιθικά πετρώματα και υπάρχουν όμορφες, κυρίως βοτσαλωτές παραλίες και εκπληκτικά σπήλαια, όπως για παράδειγμα αυτό της Μελισσάνης.

Η βιοποικιλότητα του νησιού είναι τόσο πλούσια που εδώ θα βρείτε πολλά ενδημικά και άλλα σπάνια είδη, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Το βουνό Αίνος είναι το υψηλότερο στην Κεφαλονιά και το πιο επιβλητικό. Είναι φυσικό πάρκο με την αυτόχθονη ποικιλία Abies Cephalonica, δηλαδή μαύρη ελάτη, που φυτρώνει στην κορυφή του.

Οι χελώνες καρέτα-καρέτα που ζουν στη Μεσόγειο προτιμούν συγκεκριμένες παραλίες στο νησί της Κεφαλονιάς για να γεννήσουν τα αυγά τους, ενώ οι φώκιες μονάχους-μονάχους κολυμπούν στην ανατολική ακτή ανάμεσα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Η ανθρώπινη παρουσία ανάγεται στην παλαιολιθική εποχή και τα πρώτα στοιχεία οργανωμένης δραστηριότητας στο νησί εμφανίστηκαν στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι σε όλο το νησί από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι και τις πιο σύγχρονες περιόδους. Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος. Η πλειοψηφία των αρχαιολογικών ευρημάτων εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου.

Λόγω της στρατηγικής του θέσης, το νησί γνώρισε πολλούς κατακτητές, ανάμεσα τους οι Ενετοί, οι Φράγκοι και οι Άγγλοι. Οι Ενετοί επηρέασαν ιδιαίτερα τις τέχνες και τον πολιτισμό του νησιού. Οι Άγγλοι παραχώρησαν τα Επτάνησα στην Ελλάδα το 1864 ως κίνηση καλής θέλησης. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, την Κεφαλονιά κατέλαβαν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί. Όταν οι Ιταλοί διατάχθηκαν να να αποχωρήσουν, ξέσπασαν συμπλοκές με τους Γερμανούς. Οι Ιταλοί νικήθηκαν και οι Γερμανοί εκτέλεσαν χιλιάδες στρατιώτες από τα ιταλικά στρατεύματα που είχαν παραμείνει στο νησί. Στο νησί θα δείτε το μνημείο για την ιταλική μονάδα Acqui Division.

Στη μεταπολεμική εποχή, ο σεισμός του 1953 ήταν ένα από τα πιο καταστροφικά γεγονότα στην ιστορία της Κεφαλονιάς, αφού κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρο το νησί, αφήνοντας άθικτα μόνο μερικά χωριά στη βόρεια πλευρά του νησιού, συμπεριλαμβανομένου και του Φισκάρδου. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,3 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν ακριβώς κάτω από τη νοτιότερη άκρη του νησιού. Ανύψωσε το νησί 60 εκατοστά και παραμένει έτσι μέχρι και σήμερα. Οι καταστροφές στην οικονομία ήταν τεράστιες, καθώς στοίχισε πολλά εκατομμύρια.

Τον 20ο αιώνα η οικονομία βασιζόταν κυρίως στις εξαγωγές του περίφημου κρασιού της Κεφαλονιάς, τη Ρομπόλα και τις σταφίδες. Η παραγωγή του κρασιού συνεχίζεται ακόμα, αλλά σε μικρότερη έκταση. Σήμερα, οι ντόπιοι έχουν εστιάσει στις ιχθυοκαλλιέργειες, το ανθρακικό ασβέστιο και τον τουρισμό. Ο τελευταίος ξεκίνησε το 19ο αιώνα, αλλά το νησί έγινε δημοφιλής προορισμός για το ευρύ κοινό μόνο μετά τη δεκαετία του '80. Η ταινία «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» έκανε το νησί ακόμα πιο δημοφιλές, ωστόσο η Κεφαλονιά παραμένει μια ανεκμετάλλευτη περιοχή με όμορφες, ειρηνικές παραλίες και χωριά. Έχει κρατήσει την ταυτότητά της και τη φυσική της ομορφιά, ενώ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες στους επισκέπτες της.